top of page

CURSUS REALISTISCH TEKENEN

Locatie

De Rinkelbom, lokaal 10

Zwanedrift 2 te Heerenveen

Data en tijden

Kijk onder 'agenda' voor het actuele cursusaanbod!

De cursus bestaat uit 6 lessen van elk 2 uren. 

Over de cursus

Realistisch tekenen bereik je door een kritische manier van observeren, techniek, het juiste tekenmateriaal, veel geduld en vooral plezier! Deze tekencursus bestaat uit meer dan alleen het oefenen met materiaal. Uitgangspunt van de cursus is het ontwikkelen van een andere kijk. Zowel beginners als gevorderden kunnen deelnemen.

In dit eerste deel van de cursus-reeks realistisch tekenen, staat de basis van het realistisch tekenen centraal. We richten ons op de voorwaarden die vereist zijn om een realistisch uiterlijk aan je tekening te geven. Je leert om een tekening op te zetten en we gaan aan de slag met doelgerichte oefeningen zodat je alle basistechnieken onder de knie krijgt.

Verder staat alles in het teken van het portret. We gaan de verschillende gezichtsonderdelen gezamenlijk stap voor stap tekenen door middel van een demo. Elke les wordt er op deze manier een ander gezichtsonderdeel getekend. Hiermee leer je alle ins en outs van een realistische portrettekening. Gaandeweg ontwikkel je echt een andere kijk op een foto van een gezicht en dus ook jouw portrettekening! Hierdoor weet je hoe je 'leven' in jouw tekening kan creëren. Dit resulteert in een mooi realistisch uiterlijk van jouw tekening. Alle praktische tips en handvaten krijg je in de vorm van een uitgebreide hand-out mee naar huis.

Wat kun je concreet na afloop van de cursus

 • Geschikte foto’s selecteren om te tekenen

 • Het kritisch observeren van een foto

 • Omgaan met illusies; hoe jouw eigen brein je voor de gek kan houden

 • Kennis van materiaal

 • Het schetsen van een portret met behulp van een raster-tool

 • Contrast observeren en aanbrengen met behulp van een zelfgemaakte value finder tool

 • Verschillende potlood-technieken

 • Verschillende gum-technieken

 • Verschillende blend-technieken

 • Het creëren van diepte in jouw tekening

 • Inzicht in de realistische kenmerken van de verschillende gezichtsonderdelen

 • Het tekenen volgens een stappenplan van de verschillende gezichtsonderdelen

 

Materiaal

Aanschaf van materiaal is niet nodig. Al het benodigde materiaal is aanwezig. Er wordt uitsluitend gewerkt met merken van hoge kwaliteit. Iedereen krijgt zijn eigen tekenset die tijdens de lessen gebruikt kan worden. Dit zit inbegrepen in de cursuskosten. Aan het eind van elke les levert iedereen de tekenset weer in bij de docent. Er is de mogelijkheid om de tekenset bij aanvang, tussentijds of na afloop van de cursus over te nemen tegen een voordelig tarief. Hiermee kan je direct thuis aan de slag met het juiste materiaal.

 

De groep

Er wordt bewust gewerkt met een kleine groep cursisten. De groep is nooit groter dan 8 cursisten. Zo is er ruimte voor voldoende individuele aandacht.

 

Aanmelden

Het aanmelden voor de cursus kun je doen via: erya-art@outlook.com. Je ontvangt dan binnen een week de bevestiging inclusief inschrijfformulier. Nadat ik dit formulier volledig ingevuld heb ontvangen is jouw inschrijving definitief en ben je verzekerd van een plek.

 

Bij te weinig aanmeldingen gaat de cursus niet door. Je krijgt hierover tijdig bericht. Wanneer de cursus vol is, kan je je opgeven voor een wachtlijst.

 

Afwezigheid door ziekte of andere reden

Bij uitval van de docent word je tijdig op de hoogte gebracht via e-mail of telefoon. Er zal dan een extra cursusavond plaatsvinden.

 

Annulering

Je kunt jouw aanmelding maximaal twee weken voorafgaand aan de startdatum kosteloos annuleren. Meld je je af na deze termijn dan worden annuleringskosten in rekening gebracht; dit bedraagt 50% van het totale cursusbedrag.

Aansprakelijkheid; de docent is niet aansprakelijk voor:

 • enige vorm van lichamelijk letsel ten gevolge van deelname aan de cursus.

 • Schade, verlies of diefstal aan de door de deelnemers meegebrachte eigendommen zoals jassen, tassen en andere persoonlijke eigendommen.

 • kosten ten gevolge van annulering lessen.

 

bottom of page